Kérdése van? Segítségre, konzultációra van szüksége? Vegye fel velem a kapcsolatot!

+ 36 30 242 1674

A mediáció folyamata

 

  1. Megkeresés

Az egyik, vagy mindkét fél felkeresi a mediátort telefonon, e-mailben, hogy segítségét kérje a vitás ügyükben való közvetítésre.

  1. Tájékoztatás

A felkeresést követően a mediátor tájékoztatást kér az őt felkereső féltől/felektől a vita tárgyáról (válás, párkapcsolati konfliktus, gazdasági vita stb.).

  1. Időpont kiválasztása

Közösen megállapodnak egy mindkét (vagy akár több) fél és a mediátor számára is megfelelő személyes találkozóban.

  1. Megbízás

A személyes találkozón a felek és a mediátor rövid egyeztetést követően megbízási szerződést kötnek egymással, melyben a felek közvetítéssel bízzák meg a mediátort vitás ügyükben.

  1. Konfliktus feltárása, egyeztetés

Ezt követően a felek feltárják a problémájukat, vitájukat a mediátornak. A mediátor valamennyi fél számára egyenlő bánásmódot, meghallgatást, pártatlanságot biztosít.

  1. Kaukusz (egyéni) ülés

Amennyiben a helyzet megkívánja, a mediátor akár egyénileg, négyszemközt is beszél valamennyi féllel.

  1. Diszkréció, titoktartás

A mediátort minden esetben titoktartás kötelezi, így a mediátort később sem lehet az üggyel kapcsolatosan – amennyiben bűncselekmény nem történt – egy esetleges perbe tanúként bevonni.

  1. Időintervallum

A mediációs ülések hossza változó, kb. 2-3 óra. A mediációs ülések száma a vita összetettségén, bonyolultságán, valamint a felek hozzáállásán nagyban múlik, maximum azonban 4 hónapot vesz igénybe.

  1. Megállapodás

A mediációs ülésen született megállapodást a mediátor írásba foglalja, az így született egyezség a téma típusától függően ügyvédi, vagy közjegyzői ellenjegyzéssel ellátható, amennyiben ez szükséges. Az egyezséggel lényegesen lerövidíthetők egyes bírósági eljárások, pl. válás esetén, vagy elkerülhetőek a későbbi pereskedések.