Kérdése van? Segítségre, konzultációra van szüksége? Vegye fel velem a kapcsolatot!

+ 36 30 242 1674

Mediáció vs. per

 

A mediáció előnyei – mediáció, vagy pereskedés?

 

Mediáció

Per

Időintervallum
A mediáció Rövid, néhány ülés, max. 4 hónap, a felek időbeosztásához alkalmazkodik. Hosszú, akár évekig is elnyúlhat a pereskedés (miközben a felek közti viszony egyre inkább elmérgesedik).
Döntéshozó
A mediáció során felek közösen döntenek. Nyer-nyer pozíció, a mindkét fél érdekeit kölcsönösen figyelembe vevő megállapodást közösen hozzák létre. Egy külső fél, a bíró hozza meg az ítéletet. Nyertes-vesztes pozíció, a bíróság valaki javára dönt. A vesztes fél gyakran megnehezíti a döntés hosszú távú betartását, kivitelezését.
A megállapodás tartalma
A megegyezés tartalmát, feltételeit, kivitelezését, és egyéb részleteit a vitában álló felek határozzák meg. A felek bármilyen jogszabályba nem foglalt megállapodást megköthetnek, bármilyen részletben megállapodhatnak, amely számukra fontos és hosszú távon betartható. A bíróság a jogszabályi keretek között hoz döntést, az Ön/Önök speciális igényeit nem áll módjában figyelembe venni.
Titoktartás, diszkréció
Bizalmas: Nyilvánosság kizárva, teljes diszkréció. A mediátort titoktartás köti, tanúként sem idézhető be egy esetleges későbbi eljárásban Így a magánéletet, vagy üzleti titkokat nem kell kiteregetni a nyilvánosság előtt. Nyilvános: a per és jegyzőkönyvek nyilvánosak.
Lelki hatások
A mediáció rövid ideig tart, célirányos kommunikáció. A mediáción lehetőség nyílik a félreértések tisztázására, ugyanakkor mindezt a múlt felhánytorgatása nélkül tesszük meg. Tartós, elhúzódó eljárás. A hosszú ideig tartó eljárásban a felek közti viszony egyre jobban elmérgesedhet, ez megnehezíti a későbbi esetlegesen szükséges együttműködést (pl. szülők kiskorú gyermekének közös nevelése). Ugyanakkor az elhúzódó pereskedés sok energiát, figyelmet időt köt le mindkét fél részéről, így megnehezíti a hétköznapi életük működtetését. A nagy stresszhatás következtében akár egészségügyi problémák is felléphetnek.
Költségek
Olcsó, a peres út költségének töredéke. Drága, és minél tovább tart, annál komolyabb terhet jelent.

 

Perben állók felek esetén is van lehetőség mediációs eljárásra. Ebben az esetben a feleknek kérelmezniük kell a per szüneteltetését a bíróságtól. A bíróság 6 hónapra szünetelteti a pert, ez alatt 4 hónap áll a felek rendelkezésére a mediációs eljárásra, vitás ügyük peren kívüli rendezésére.