Kérdése van? Segítségre, konzultációra van szüksége? Vegye fel velem a kapcsolatot!

+ 36 30 242 1674
Fifti-fifti párkapcsolatok

Párkapcsolati modellek – 2. rész

Mi a második párkapcsolati típus?

A korábbi írásomban már bemutattam David Deida amerikai kutató, tanár, író párkapcsolati modelljének első szintjét, amit ő „Függő kapcsolat”-nak nevezett el.
Most tekintsük át Deida következő párkapcsolati modelljét, a Fifti-fifti kapcsolatokat.

Mint említettem az 1. részben a függő kapcsolatok jellemzője, hogy a Férfi csak az erős, határozott, ellentmondást nem tűrő, akár erőszakos férfi oldalát éli meg, míg a Nő csak az odaadó, alárendelődő kiszolgáló, közben sokszor makacs hallgatással, vagy hangos hisztivel ellenálló női részét éli meg.

Fifti-fifti párkapcsolatok

A deidai 2. kapcsolati modell éppen azt a kapcsolati szerveződést írja le, amikor a Férfi enged erős határozottságából, „lelkizőssé” válik, azaz megéli és kifejleszti magában a női oldalát is. Ugyanekkor a pedig kifejleszti férfi lélekrészét: saját célokat tűz ki, azokat megvalósítja, végig viszi, férfiúi határozottsággal irányítja életét. A függő kapcsolatot éppen azért nevezte Deida függő kapcsolatnak, mivel a két fél vagy csak a férfi, vagy csak a női oldalát kifejlesztve, egyedül nem voltak képesek boldogulni az életben, az élet egyes területein egymástól függtek.

A női lélekrészét kifejlesztő Férfi, valamint a férfi lélekrészét kifejlesztő Nő már önállóan is boldogulni képes. A férfi oldalát is megélő képes eltartani magát anyagi tekintetben is, képes a határozott iránytartásra, célok megvalósítására. A női oldalát kiteljesítő Férfi képes a szociális kapcsolatok kiépítésére, ápolására, intimitásra, mélyebb, lelki beszélgetésekre, nem idegenkedik a tradicionálisan „női feladatoktól” sem.

Hogyan is kezdődött mindez?

A felvilágosodást követően már egyre több nőt érdekelt a tanulás, önmaga fejlesztése, kiteljesítése. A nagy bumm azonban a XX. században következett be, amikor a világháborúkat követően – mivel a Férfiak vagy a fronton harcoltak, vagy elestek – a Nőknek nemcsak hogy munkába kellett állniuk, hanem olyan tevékenységeket is végeztek, amilyen feladatköröket korábban kifejezetten csak férfiak láttak el. Ennek hatására aztán a 60-as években megindultak a női egyenjogúsági mozgalmak, hiszen feladatokban, munkában már hasonló szerepeket töltöttek be a Nők, mint a Férfiak, így hasonló jogokat is vindikáltak maguknak hozzá.
A Nők mozgalmát követően a Férfiak is egyre többen nyilvánították meg női oldalukat. A „new age”-es mozgalmakkal megjelentek a spirituális, érzékeny, empatikus Férfiak, akiknek már nem a céljaik, hanem érzelmeik, valamint a jelen megélése vált fontossá. Így míg a Nők önérvényesítővé, karrier építővé váltak, a Férfiak lelazultak, elengedték erős akarásukat.

Határozott, céltudatos nő

Határozott, céltudatos nő

A Nők

Ezek a Nők tehát karriert építenek, céltudatosak, határozottak, élvezik a férfiak társaságát, ám nem szükségszerű, hogy legyen mellettük egy férfi. Kialakult a szinglik világa, hiszen az a Nő, aki sem anyagilag, sem érzelmileg nem függ a Férfitól, már egyedül is képes megállni a lábán, válogathat a kapcsolatokban is.

Megnyílt, lelkizős férfi

A Férfiak

A Férfiak pedig elengedték kemény határozottságukat, célra tartásukat, elkezdték élvezni a jelen pillanatát. Empatikussá, megértővé váltak. A spiritualitás felé fordultak, ökológiailag érzékenyek, elfogadóak, egyenlőségben gondolkodnak az alá fölé rendeltség helyett.

A Fifti-fifti kapcsolatok dinamikája

A Fifti-fifti kapcsolatokban tehát mindkét fél független, élvezi egymás társaságát, jellemzőek a nagy beszélgetések, főleg érzésekről, gondolatokról, szándékokról. Ebben a típusú kapcsolatban a partnerek tiszteletben tartják egymást, igénylik a szabadságot és párjuknak is megadják azt. Őszintén, nyíltan beszélnek egymással. Kimondják érzelmeiket – a valós érzelmeiket – egymásnak. Ugyanakkor mégiscsak a kapcsolaton keresztül saját maguk megismerése a cél, saját maguk szabadsága a fontos. Így ezek a típusú kapcsolatok lazább szövetségek, könnyen létrejönnek, és könnyen szét is mennek. A kapcsolatban közelebb kerülnek egymáshoz a párok tagjai, mint a függő kapcsolatokban, ugyanakkor mivel fontos a saját szabadságuk, ha azt veszélyben érzik, (az elköteleződés veszélye fenyeget) könnyebben fel is adják a kapcsolatot. A párok általában jó viszonyban válnak el egymástól, és a szakítást is könnyebben viselik. Elterjedtek tehát az élettársi kapcsolatok, nőtt a válások száma, megjelentek a szinglik, és az egész életen át tartó kapcsolatok helyett az egy élet alatt sok kapcsolatot megélő férfiak és nők váltak jellemzővé.

Szexualitás a Fifti-fifti kapcsolatokban

A szexualitás is máshogy működik, mint a függő kapcsolatokban. Itt megfigyelhető egy „elnemtelenedés”. A Férfiak kevésbé határozottak, „tutyimutyibbak” lesznek, az erőszakosságot elutasítják, így kerülnek is minden erőteljesebb férfias megnyilvánulást. A Nők pedig határozottabbak, céltudatosabbak, kontrollálóbbak, rámenősebbek, így sokszor éppen ezért a lágyabb Férfiakat keresik. Így azonban a szexualitásban nincs meg erősen a két ellenpólus, a Férfi és a Nő bár közel állnak egymáshoz, nem adják át magukat teljesen egymásnak, fenntartva saját határaikat, szabadságukat. Nincsenek vad szenvedélyek, szélsőségek, így ezeknél a pároknál egy idő után gyakran unalmassá, kiüresedetté válik a szex.

Fifti-fifti szexualitás

Fifti-fifti szexualitás

Ön milyen típusú kapcsolatban érzi jól magát?

Mint láthatjuk, csakúgy, mint az előzőnek, ennek a típusú párkapcsolatnak is megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt. Egyik sem jobb, vagy rosszabb, mint a másik, a kérdés az, hogy ki hogyan érzi jól magát? A nagy kérdés az, hogy a párkapcsolatunkban jól érezzük-e magunkat, vagy feszültséget érzünk, és nem találjuk a helyünket?

Ha párkapcsolatában nem találja helyét, vagy szeretné megelőzni a problémákat, keresse fel a párkapcsolati mediációs üléseket.

 Forrás: Gánti Bence előadása, Integrál Akadémia

Kapcsolódó cikkek:

Párkapcsolati modellek – 1. rész
Párkapcsolati modellek – 3. rész

 

Hozzászólások

hozzászólás