Kérdése van? Segítségre, konzultációra van szüksége? Vegye fel velem a kapcsolatot!

+ 36 30 242 1674

Válási mediáció

Valas_PS_800

Ha a házaspár kapcsolata menthetetlenül megromlott

A válási mediáció azoknak a házaspároknak, vagy pároknak szól, akiknek a kapcsolata már menthetetlenül megromlott, eldöntötték, hogy külön utakon folytatják tovább életüket, azonban szeretnének megállapodni

  • a közös vagyon szétosztásában, vagy/és
  • közös gyermekük/gyermekeik nevelésében, láthatásában.
A cél: minél fájdalommentesebb elválás

Ebben az esetben a cél már nem a kapcsolat megmentése, hanem a minél fájdalommentesebb szétválás, a vagyoni javak szétosztása, a közös gyerekek életének és nevelésének hosszú távú biztosítása, közös megegyezés kialakítása. Mivel a közös gyermek(ek) felnevelése hosszú távú együttműködést kíván a szülőktől, így valamennyi fél – legfőképpen a gyermek(ek) – érdekeit az szolgálja, ha élhető, kommunikáció képes viszony alakul ki a szülők között. A konfliktus elharapózása megelőzhető, vagy feloldható a válási mediáció segítségével.

Miért jó, ha a mediátor közvetít az elválásban?
  • Gyorsabb, hatékonyabb és költségtakarékosabb a folyamat, mint a mediáció nélküli válóper. A mediáción született megállapodás beadható a bíróságra, így 1 vagy kiskorú gyermek esetén maximum 2 ülés alatt elválasztja a bíróság a feleket. A válóper tehát nem elkerülhető, mivel ma Magyarországon csak bíróság mondhatja ki a házasfelek szétválasztását, azonban annak ideje rendkívüli módon lecsökkenthető, nem is beszélve arról, hogy elkerülhető a tényfeltáró, részletekben vájkáló tárgyalás. (Vita esetén a válóper mediáció hiányában akár évekre is elnyúlhat.)
  • A közös megoldás kialakításával mindkét fél érdekei érvényesülnek, így a felek stabil alapjait fektetik le a hosszú távú együttműködésnek közös gyermekük/gyermekeik felneveléséhez.
  • A közös megállapodást a felek szívesebben tartják be, mint a külső döntés által „rájuk kényszerített” megoldást.
  • A mediáció során megkezdődik a gyászfolyamat, a veszteség feldolgozása, így a mediáció segítséget nyújt a válással járó fájdalom kezeléséhez, a továbblépéshez.
  • A mediátor a felek tekintetében pártatlan, azonban a gyermek érdekeit minden esetben szem előtt tartja.

Amennyiben még nem biztos abban, hogy véglegesen megromlott kapcsolata, úgy a párkapcsolati mediációt ajánlom figyelmébe!

További információkért a párkapcsolati mediációról kattintson ide:

Párkapcsolati mediáció