Kérdése van? Segítségre, konzultációra van szüksége? Vegye fel velem a kapcsolatot!

+ 36 30 242 1674
Meghitt szovetseg par

Párkapcsolati modellek – 3. rész

Az Intim szövetség

A David Deida által leírt párkapcsolati modellek 1., valamint 2. szintje után most következzen a harmadik.

Deida a harmadik típusú párkapcsolati modelljét Intim szövetségnek nevezte el. Az intim szövetségre jellemző, hogy mind a Férfi, mind a Nő megalkották függetlenségüket, ugyanakkor megjelent bennük a vágy az önátadásra. Független személyként képesek a határaikat elengedni, és legbelül a szívükben képesek megnyílni, és átadni magukat egy másik embernek, legbelsőbb magjukkal, lényükkel kapcsolódnak egymáshoz. Az átadásban nem a másik egójának, hanem annak legbelsőbb lényének adják át magukat. Hogyan jöhet létre ez az önátadás, félelem és fenntartás nélkül?

Transzcendencia

TranszcendenciaEbben a típusú kapcsolatban megjelenik a transzcendencia. Az önátadás először a transzcendensnek, egy felsőbb erőnek, az isteninek való átadásban jelenik meg. Az isteni, nem feltétlenül a vallásosságot jelenti a mai világban. Van, aki a természetben éli meg ezt az önátadást egy felsőbb kozmikus erőnek. Például a tájat, természetet csodálva hatalmába keríti az az érzés, hogy minden egy magasztosabb, felsőbb erő része, és maga is ennek az egységnek a része. Vannak, akik különböző formákban találják meg odaadásuk „tárgyát”, például Krisztusban, Máriában, Buddhában, vagy bármilyen más formában. Vannak, akik egy hiteles személy, tanító, guru felé élik meg önátadásukat. Vannak, akik meditáció közben átélt transzcendens élményeik felé fordulva érzik az önátadás igényét magukban.
Bármilyen fizikai megjelenése legyen is az önátadás tárgyának, az élményében közös, hogy a szív terében egy finom szeretetet, vágyódást, odaadást érzünk, mely jellemzően az erőszakos, énes, impulzív megnyilvánulások szelídülésével, és az együttérzés kibontakozásával jár a személyiségben.

Így tehát a párkapcsolatban a Férfi a nőben lakó szentségnek, a Nő pedig a férfiben lakó szentségnek adják át magukat, és a kapcsolatban a Férfi, Nő, Transzcendens háromszöge alakul ki, ahol a harmadik fél a transzcendens a közös szentség, az odafordulás tárgya, a vonatkoztatási pont.

Az önátadás

ÖnátadásAz önátadás ebben a típusú kapcsolatban teljes szívvel, visszatartás nélkül történik. Átadjuk magunkat a másiknak, a transzcendensnek, a szeretetnek, az intimitásnak, a belső lényünknek.

A Függő párkapcsolatokban is van önátadás, az a különbség, hogy ott egy másik személynek adja át magát az egyik fél. Jellemzően a Nő adja át magát a Férfinek, engedelmesség formájában, míg a Férfi odaadja magát a Nőnek.

A Fifti-fifti kapcsolatokban nem igazán beszélhetünk önátadásról, mivel ott a függetlenség elérése válik célunkká, amit pedig addigi tapasztalataink alapján elvesztünk az önátadáskor.

Elengedés

A meghitt, vagy intim szövetségben a Nő és a Férfi elengedi a kontrollt, átadja magát az áramlásnak, az isteni akaratnak, a Sorsnak, legyen, aminek lennie kell. Mindeközben erős küldetéstudata van, toleráns és rugalmas. A küldetéstudat azt jelenti, hogy megosztja a legbelsőbb, legmélyebb tehetségét párjával, az egész világgal. Megadja a világnak azt, amiben a legtehetségesebb, ez válik élete értelmévé.

A Függő kapcsolatokban a lemondás, az elengedés egyenlő a vesztéssel, míg a Fifti-fifti kapcsolatokban a lemondás kompromisszumot jelent.

A Férfi és Női energiaNői energia

Az intim szövetség típusú kapcsolatokban teret kap a Férfi és Női energia tiszta kifejeződése. A női energia az életerő, ragyogás, bujaság, táncoló, üde energiája. A helyeknek is van energiájuk, női energiájú hely például Hawaii, vagy a trópusi szigetek, vagy egy napsütötte nyári virágos rét.

New York

A Férfi energia iránymutató, fókuszáló, jellemzője a figyelem, jelenlét. Ilyen hely például a gazdasági, politikai központ New York is, a nagy felhőkarcolóival, céltudatos siető lakóival, hosszú jól követhető utca rendszereivel.
Mindkét oldalnak van negatív aspektusa is: a női oldalé a hurrikán, földrengés, tűzhányó szerű pusztítás, bosszúállás, ez előtérbe kerülhet például megcsalásnál, válásnál. A Férfi oldal negatív aspektusa az agresszív vadállat.

A nemiség magja

Mindenkinek van egy veleszületett nemi lényege, és emellett több-kevesebb arányban megjelenik benne az ellenkező nemiség is. Ennek a két nemiségnek a keveréke végtelen variációs lehetőséget mutat a szélsőségektől (nőies és férfias Férfi, vagy férfias és nőies Nő) a szinte semleges nemiségig (amikor kb. egyenlő arányban van jelen a két nemiség).

Deida nem hisz a merev nemi szerepekben, szerinte megvan mindenkiben a nemiségének magja, azonban emellett kifejlesztheti az ellenkező nemi oldalát is a meglévő magra alapozva: egy nő is lehet céltudatos, és egy Férfi is lehet érzékeny. Ha azonban a magban lévő nemi jelleget elnyomjuk, akkor is könnyen semlegesedés, szexuális kiégés következhet be.

Szexualitás az Intim szövetségben

A szexualitását tekintve az intim szövetség szenvedélyes. Ez a fajta szenvedély eltér a Függő kapcsolatok szenvedélyétől. Itt nem a fizikai örömszerzésen van a hangsúly, hanem a fizikai örömön túli, a személyes határok átlépésének, két isteni szív egyesülésének az élménye, és szenvedélye hajtja a párt.

szexualitas_intim szovetsegben

Az Ön párkapcsolata melyik típusba sorolható?

A három féle párkapcsolati típusban más és más jellegű problémák merülnek fel, és azokat más és más úton lehet orvosolni. Éppen ezért jó, ha tudjuk, milyen típusú a kapcsolatunk, vagy éppen hogyan hullámzik az? Különböző párokkal különböző típusú kapcsolatot tudunk kialakítani, vagy akár kapcsolaton belül is lehet változás, hullámzás, annak jellegében. Jó ha tudatosítjuk, hogy mik a problémáink (ha vannak), vagy hogyan előzhetjük meg a problémákat kapcsolatunkban? Segít az is, ha tisztázzuk magunkban, hogy mire vágyunk, mik az igényeink, és valóban arra vágyunk-e, amiről azt hisszük, boldoggá tenne minket?

Ha szeretne közelebb kerülni önmagához, keresse fel az egyéni tanácsadást!

Ha párjával közösen szeretnék kapcsolatukat fejleszteni a párkapcsolati mediációt javaslom Önöknek!

Kapcsolódó cikkek:

Párkapcsolati modellek 1. rész
Párkapcsolati modellek 2. rész

Forrás: Gánti Bence előadása, Integrál Akadémia

 

Hozzászólások

hozzászólás